18.4 Pentulaatikko hiljenee

Pentujen kanssa käytiin alkuviikosta silmäpeilauksessa ja eläinlääkärintarkastuksessa. Silmät olivat kaikilla terveet ja muutenkin terveitä nappuloita, lukuunottamatta oranssia tyttöä. Oranssilta löytyi synnynnäinen vaikea asteinen sydänvika, aortan ahtauma. Tämän pennun elinikä on 1-3 vuotta ja vamman vakavuuden huomioon ottaen luultavasti lähempänä yhtä vuotta. Mielestäni ainut oikea ja vastuullinen vaihtoehto on eutanasia. Hyvästit siis joudumme jättämään  pienelle ihanalle ja äärimmäisen rohkealle pikku-riisenille.

120._oranssi.jpg

Hurja-uros (Landebang Bäälle Bäsmäri) lähti tänään uuteen kotiin Turkuun ja harmaa-tyttö (Landebang Berän Bitäjä) Jyväskylän kupeelle Vaajakoskelle. Beige (Landebang Bistäbbä Baremmaksi) haetaan kuun lopussa Ouluun ja pinkki (Landebang Bikkuisen Bätevä) jää ilostuttamaan meidän elämäämme. B-pentupäiväkirja siis hiljenee ja C-pentupäiväkirja näkee päivänvalon toivottavasti joskus...

13.4. Pennut 6 viikkoa

Kauheeta, kun aika menee nopeasti. Pennut ovat muuttuneet suloisista karvapalleroisista varsinaisiksi riiviöiksi, nyt olisi koko vartalohaarniskalle käyttöä... Eilen pennut saivat ensimmäisen trimmin ja muuttuivat mini-riiseneitten näköisiksi, yhteiskuvaa yritettiin ottaa, mutta eihän siitä mitään tullut. Tässä tälläinen, missä neljä turpaa näkyy.

82_mini-riisenit.jpg 

Viikko on kulunut muuten hyvin koiramaisissa touhuissa, Pennut ovat päässeet lähes päivittäin auton kyytiin ja ovat jo melko harjaantuneita matkustajia. Ulkona reviiri laajenee koko ajan ja viikonloppuna käytiin tutustumassa uusiin aikuisiin koiriin. Oli siskoni cockerspanieli, amstaffi ja dogo argentiino sekä lisäksi isäni metsästyskoiria. Kyllä siinä pienille riitti ihmeteltävää. Alkujärkytyksestä selvittyään, olivat oikein reippaita ja ryhtyivät huimimpien kanssa leikkimään. Ollaan muutenkin kylästelty ja tutustuttu uusiin paikkoihin, pentualue kun alkaa olla liian tylsä paikka. Ronja on vähentänyt imetystä huimasti, mikä onkin hyvä juttu. Kiinteät maistuvat nykyisin siis paljon paremmin. Perjantaina käytiin sirutuksella ja pennut saivat kennelnimet, huomenna ohjelmaan kuuluu eläinlääkärintarkastus ja silmäpeilaus. Tällä viikolla käydään tutustumassa vielä muutamaan uuteen paikkaan, leikataan kynnet ja trimmataan tassukarvat, tehdään pentukansiot valmiiksi ja lauantaina ensimmäiset ovat valmiita lähtemään uusiin koteihin. Antoisa, mukava, mutta kiireinen seitenviikkoinen alkaa olla takanapäin. Haikein, mutta toisaalta huojentunein mielin laitan ensi lauantaina pennut maailmalle.

Ja tässä uusimmat yksityiskuvat 6 viikkoisista pennuista:

Hurja; Landebang Bäälle Bäsmäri

 73._hurja_6_viikkoa_seisotus.jpg72._hurja_6_viikkoa_p.jpg

Harmaa; Landebang Berän Bitäjä

 75._harmaa_6_viikkoa_seisotus.jpg74._harmaa_6_viikkoa_p.jpg

Oranssi; Landebang Borukan Bärjääjä

 77._oranssi_6_viikko_seisotus.jpg76._oranssi_6_viikkoa_p.jpg

Pinkki; Landebang Bikkuisen Bätevä

 81._pinkki_6_viikkoa_seisotus.jpg80._pinkki_6_viikkoa_p.jpg

Beige; Landebang Bistäbbä Baremmaksi

 79._beige_6_viikkoa_seisotus.jpg78._beige_6_viikkoa_p.jpg

Ja muita otoksia viikonlopulta:

 84._multa_hommia.jpg83._oranssi.jpg

 86._kevt.jpg85._leikki.jpg

    

 89._oranssi.jpg87.jpg

 91.jpg90.jpg

 93.jpg92.jpg

 95.jpg94.jpg

 97.jpg96.jpg

 99.jpg98.jpg

 

 101.jpg100.jpg

102.jpg

Ja touhuja videoina:

Ensimmäiset ulkoilut 2.4.

Pentulaatikon puuhia 10.4

Ulkoilua 11.4

6.4. Pennut 5 viikkoa

70._psiisulkoilua.jpg59._pennut_5_viikkoa.jpg

71.jpg

Se on sit pääsiäinen vietetty. Kelit ovat olleet mahtavat ja pennutkin ovat päässeet nauttimaan ulkoilusta. Heti ovat hoksanneet, että isommat hädät on mukavampaa tehdä pihalle kuin pentu-alueelle sisälle. Ja tämä tietysti on helpottanut minun siivousurakkaa! Mutta kyllä tuota pissi rallia riittää, ettei täällä ihan helpolla olla päästy.., Pennun katsojia on käynyt ja sekä Ronja, että pennut ovat suhtautuneet kaikkiin hyvin avoimesti. Ronja on muistuttanut kaikkia kävijöitä, että on äärimmäisen tärkeää rapsuttaa häntä ensin ja sit ehkä pentuja...Pennut ovat hyvin sosiaalisia ja reippaita kavereita. Ulkonakin pikkuhiljaa reviiriä laajennetaan ja lämpiminä päivinä viihtyvät siellä mielellään touhuillen ja peuhaten. Ja sama räikkääminen jatkuu sit vielä hetken sisälläkin, ennen kuin rauhottuvat omalle alueelleen. Painot huitelee tällä hetkellä neljän kilon korvilla. Ovat pikkuhiljaa alkaneet kiinnostumaan leikkimisestä leluilla ja keskenään leikki muuttuu välillä aika äänekkääksikin taisteluksi. Ensimmäinen autoilu reissu tehtiin äsken ja pientä vikinää lukuunottamatta, matka meni ihan hyvin. Rellottivat tyytyväisenä Ronjan kanssa häkissä. Muuten vilskettä ja vilinää riittää koko ajan enenevissä määrin. Vastapainoksi olemme aloittaneet rauhoittumisharjoitukset pentujen kanssa ja päivä päivältä nopeammin rauhottuvat syliin. Tänään aloitettiin myös trimmipöytä harjoittelu. 

Ja tässä pääsiäisen ajan kuvasaldoa:

60._pinkki_5_viikkoa.jpg61._pinkki_5_viikkoa.jpg

 

 Pinkki

63_beige.jpg62._beige_5_viikkoa.jpg

Beige

64._oranssi.jpg65.oranssi.jpg

Oranssi

68._harmaa_5_viikkoa.jpg69._harmaa_5_viikkoa.jpg

Harmaa

67._hurja_5_viikkoa.jpg66._hurja_5_viikkoa.jpg

Hurja

29.3 Pennut 1 kk

Niin se on taas viikko vierähtänyt. Tällä viikolla on tapahtunut paljon kehitystä, pentuja on alkanut kiinnostamaan pentulaatikon ulkopuolinen elämä ja nyt kun ovat muutaman kerran päässeet tutustumaan koko pentuhuoneeseen ja myös olkkariin, osaavat olla sitä jo huudollaan vailla. Ja voi sitä harmituksen määrää, kun joutuvat takaisin "vankeuteen" pentulaatikkoonsa. Lelut, rätit, sanomalehdet, alustat, kaikki erilainen kiinnostaa ja tokihan niitä on pienen pienillä naskalihampailla vähän maisteltava (myös housunlahkeita...). Kiinteitä ollaan harjoiteltu koko viikko ja pikkuhiljaa alkaa maistumaan, tosin Ronja imettää vielä niin hyvin, ettei aina kiinteet uppoo. Maitobaari on muuttunut jo osittain pystybaariksi, sillä pennut ovat jo niin isoja. Painot vaihtelee 2600-3200 gramman välillä, luonne-eroja alkaa pikkuhiljaa tulla esille ja ensimmäinen tassukarvojen trimmaus suoritettu kaikista pyristelyistä huolimatta. Harmillisesti täällä on vielä niin talvinen keli ja kylmää, etten ulos ole vielä raaskinut pentuja viedä. Toivottavasti tulisi joku lämmin ja aurinkoinen päivä, että edes muutamaksi hetkeksi päästäisiin ulos ihmettelemään.

23._beige_1_kk.jpg22._beige_1_kk.jpg

 

  Beige 1 kk

21._oranssi_1_kk.jpg

 

 Oranssi 1 kk

25._pinkki.jpg24._pinkki_1_kk.jpg

 Pinkki 1 kk

57._harmaa_1_kk.jpg56._harmaa_1_kk.jpg

58._harmaa.jpg

  Harmaa 1 kk

55._hurja_1kk.jpg26._hurja_1_kk.jpg

 

 Hurja 1 kk

16.jpg15._29.3._1_kk.jpg

19._maailmaan_tutustumassa_1_kk.jpg20._hurja_ja_oranssi.jpg

18.jpg17._pystybaari_1_kk.jpg

Ja touhuja videoina:

Pennut 1 kk Touhuja 1

Pennut 1 kk Touhuja 2

Pystybaari 1 kk

23.3 Tässäpä kuvapäivitykset nappuloista...

13._potretti_23.3._3_viikkoa.jpg

 Perhepotretti 23.3.2015 

  

02._harmaa_3_vko.jpg01._harmaa_3vko.jpg
  Harmaa 

04._hurja_3_vko.jpg

03._hurja_3vko.jpg 05._hurja_3vko.jpg

  Hurja

07._beige_3_vko.jpg 06._beige_3_vko.jpg

 Beige

09._pinkki_3_vko.jpg08._pinkki_3_vko.jpg

 Pinkki

12._oranssi_3_vko.jpg 11._oranssi_3_vko.jpg

10._oranssi_3_vko.jpg

 Oranssi

61.jpg 63.jpg

57._mik_mik_tuijotuskisa.jpg 58._onks_pakko_pest.jpg

51._iso_ja_pieni.jpg 27.__iti_ja_tytr.jpg

 Ronja, mualiman ihanin äitee!

22.3. 3 viikkoa

Kaikki pentulandiassa hyvin. Kehitys on nopeaa, kuten voitte videosta nähdä. Hampaan nystyröitä tuntuu jo osalla pennuista. Ovat erittäin kiinnostuneita kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu ja reagoivat jo pieniinkin ääniin. Olen antanut tutustua maailmaan pentulaatikon ulkopuolellakin, mutta eivät vielä uskalla kovinkaan kauas laatikostaan. Tulevat kyllä nuuskimaan minua, kun menen lähelle ja nousevat syliin. Ronja ei enää ehdi/kehtaa siivota kaikkia pissoja, joten märkiä länttejä on alkanut ilmaantumaan. Ärinää ja purinaa kuuluu aika ajoin, kun pennut opettelevat leikin alkeita. Haastavat myös Ronjaa leikkiin. Valtaosin aika kuitenkin vielä kuluu nukkumalla.

Jostain syystä en saa lisättyä kuvia tänne, kokeilen huomenna uudelleen, mutta tässä uusin video nappuloista:

22.3 Pennut 3 viikon iässä

18.3. 2 viikkoa ja kolmatta vuorokautta

Kaikki pennut kävelee jo vaappuvaa pentukävelyä. Ovat kiinnostuneita ympärillä tapahtuvista asioista ja reagoivat koviin ääniin ja esim. minun puheeseen. Ensimmäisiä haasteluita leikkiin otellaan, heilutetaan häntää, opetellaan istumaan ja haukahdellaan. Kynnet leikattiin taas. Pentumaista meininkiä siis! Muutamia videon pätkiä eilettäin kuvasin;

17.3. Ensiaskelia

17.3. Temmeltäjät

17.3. Hurjan hurja huuto

15.3. Pennut 2 viikkoa

Pentujen painot tällä hetkellä 1268 g - 1676 g välillä, painoa on siis tullut kaikille tosi hyvin. Silmät rupesivat aukeilemaan toissa päivänä, joten pikkuhiljaa alkaa maailma kirkastumaan! Myös jalkoja on otettu alle ja ensiaskelia on tässä parin päivän aikana päästy todistamaan. Ääntä tuosta viisikosta lähtee päivä päivältä enemmän, kun kovasti jo pikku pikku "haukahduksillaan" emoaan huutavat luokseen. Onneksi osaavat myös rauhoittua heti kun saavat syömistä. Ronja lenkkeilee mun ja Iiron kanssa mielellään ja aamulla alkaa jo vahtaamaan, milloin lähdetään aamulenkille.Nyt lenkkeillään jo normaaleja tunnin ja puolentoista tunnin lenkkejä. 

44._oranssi.jpg40._12.3_pinkki_ottaa_rennosti.jpg

 

 

   Elämisen sietämätön keveys!

42._12.3_oranssi.jpg41._12.3_pinkki_ja_oranssi.jpg

45._12.3_rentoa_menoa.jpg43._12.3_kuutit.jpg

                                                      

                                                                                    Kuutit

Tässä yksityiskuvat 12.3, pennuilla ikää 12 vrk ja silmät jo raottaa...

35._12_pv_oranssi.jpg39._12_pv_beige.jpg

 

   Oranssi-Tytsy                                                         Beige-Typy

38._12_pv_pinkki.jpg37._12_pv_harmaa.jpg

  Pinkki-Beibe                                                            Harmaa-Tytsykkä

36._12_pv_hurja.jpg

 

 

  Hurja-Herra

9.3. Pennut 1 vko ja 1 pvä

Aika menee kauheaa kyytiä, pennut ovat jo yli viikon vanhoja. Kilon painorajat paukkuvat, aamuisen punnituksen jälkeen saldo seuraavanlainen:

Hurja 1077 g

Pinkki-Beibe 1002 g

Oranssi-Tytsy 777 g

Beige-Typy 970 g

Harmaa-Typykkä 954 g

Eli aika kauheita jötiköitä ovat jo. Neliraajakonttausta mennään jo melkoista vauhtia. Kynnet tuntuivat tosi teräviltä, joten leikkasin ensimmäistä kertaa nekin. Ronjan kanssa ollaan jo kolmena aamuna käyty tiehaarassa kävelemässä, matkaa tulee n. 3 km. Lähtee tosi mielellään mukaan. Siinä vaiheessa, kun alan pukea Iiroa ja etsimään vaunuja käsiini, Ronja hyppää pentulaatikosta eteiseen odottamaan lähtöä. Ronja alkaa siis palautua omaksi itsekseen... Kun pennut on saanut sapuskaa ja käyvät nukkumaan, siirtyy Ronja usein olkkarin puolelle köllöttelemään. Viikon päästä alkavat silmät aukeamaan ja varmaankin ensiaskelia nähdään, sitä jo kovasti odottelen.

Tässä muutama videon pätkä, mitä pentulaatikossa tapahtuu, kun palasimme aamulenkiltä:

Kiire syömään (ja tuo "huutaja" on Herra-Hurja)

Nam nam!

Ruokalepo

Ja Tässä 1 viikkois kuvat, jotka räpsyttelin eilen 8.3.2015

31._1_viikko_oranssi.jpg30._1_viikko_beige.jpg

 

 Oranssi-Tytsy                                                          Beige-Typy

32._1_viikko_pinkki.jpg33._1_viikko_harmaa.jpg

 

 Pinkki-Beibe                                                             Harmaa-Typykkä

34._1_viikko_hurja.jpg

 

 Herra-Hurja

Hurjan elämän hallinta ohjeet:

 SYÖ HYVIN....                                                      ....JA NUKU HYVIN!

23._5.3._hurja_syo.jpg26._hurja_nukkuu.jpg

 

 

Ja muut veijarit:

27._oranssi.jpg24._5.3._harmaa.jpg

28._beige_ja_pinkki.jpg

5.3. Pennut 4 vuorokauden vanhoja

11._5.3._syomassa.jpg 12._ruttunaamat.jpg

 22._laja.jpg21.jpg

15._hohhoijaa.jpg 14._nena.jpg

Pentuarki alkaa pyöriä pikkuhiljaa mukavaan tahtiin. Kaikkien pentujen painot nousevat hyvin. Herra on kasvanut hurjasti ja siitä hänelle lempinimi Hurja. Se on sit Hurja ja Hurjan haaremi! Myös Pinkin tyllerön paino on lähtenyt nyt kovaan nousuun ja on ottanut muut kiinni kasvussa. Ronja tuli aamulla ensimmäisen kerran vapaaehtoisesti oleilemaan hetkeksi olohuoneen puolelle, lähtee myös mielellään ulos ja aamulla oltiinkin parikymmentä minuuttia ulkoilemassa. Pennuilla alkaa olla rytmi, syödään hyvin ja nukutaan hyvin. Liikkuvat vauhdikkaasti ryömimällä kohti maitobaaria ja osaavat kyllä huudollaan vaatia ruokaa! Hännät tötteröllä tyytyväinen maiskutus huulilla imevät kilpaa nisiä. Mutta osaavat myös nukkua ilman emon läsnäoloa levällään pentulaatikossa. Täällä me siis Ronjan kanssa nautitaan täysin siemauksin äippälomasta, mitäs me äipät!

Painot 4 vrk iässä seuraavasti:

Hurja 708 g

Pinkki 661 g

Beige 589 g

Oranssi 504 g

Harmaa 617 g

                                                                                                                                                                                                               

18._harmaa.jpg16._oranssi.jpg

 

17._beige.jpg19._pinkki.jpg

20._poika.jpg

3.3. 2 vrk takana

Kaikkien pentujen painot ovat lähtenet nousuun. Pinkillä neidillä vähän verkkaisesti, mutta suunta on kuitenkin ylöspäin. Tuntuu, että herra ja harmaa neiti ovat aina nisällä, kun pentulaatikkoon kurkistaa, Herran paino onkin jo lisääntynyt huimasti, 80 grammaa. Mutta eiköhän ne neiditkin pian perässä tule!

2.3. Pentuset vuorokauden vanhana

Ensimmäinen yö meni suhteellisen rauhallisesti. Ronja hoitaa pennut erinomaisen tunnollisesti ja hyvin. Kaikilla pennuilla hyvä imuote ja maitoa riittää. Ronja on toipunut hyvin sektiosta, sillä ruoka maistuu jo ja pikaisesti käydään pihalla tarpeilla. Minun tehtäväksi on jäänyt lähinnä tilanteen sivusta seuraaminen ja Ronjan hyvinvoinnista huolehtiminen. 

1._2.3.oranssi.jpg

 

 Oranssi-neiti syntymäpaino 418 g

3._2.3._beige.jpg

  Beige-tyttö syntymäpaino 448 g

4._2.3._vaal.pun.jpg

  Pinkki tyttö syntymäpaino 517 g

5._2.3._harmaa.jpg

  Harmaa tyttö syntymäpaino 475 g

2._2.3.poika.jpg

  Poika syntymäpaino 499 g

7_2.3.jpg6._2.3.jpg

1.3.2015 B-pennut syntyivät yhdistelmästä Giteas Favola "Ronja" & Libens Paragon "Patu",

4 narttua ja 1 uros

Eilen iltapäivällä B-pennut näkivät päivänvalon. Synnytys oli vaikea, päättyen lopulta sektioon. Avautumisvaihetta Ronja-mamma kesti 40 tuntia, eikä synnytys tuntunut etenevän. Sunnuntai-aamuna päätin lähteä eläinlääkäriin tarkastamaan pentujen tilanteen ja sille reissulle sitten jäätiinkin. Vuorokausia ensimmäisestä astumisesta oli jo 65, joten kovasti jo odotin pentuja syntyväksi. Klinikalla tutkittiin ultralla,usealta pennulta löytyi sykkeet, mutta ensimmäisenä tulossa olevalta pennulta ei. Katsottiin vielä röngtenillä ja ensimmäinen pentu oli tulossa jalat edellä nätisti kohti synnytyskanavaa. Röngtenissä näkyi nyt pentuja 5, jopa 6, aiempia kuvia enemmän siis. Päätettiin vauhdittaa synnytystä kalkilla sekä lääkkeillä ja mukavasti synnytys lähtikin käyntiin ja ensimmäinen pentu liikkui niin pitkälle, että sormilla saattoi tuntea sen hännän. Mutta sitten jumittui, puoleentoista tuntiin ei tapahtunut mitään työntöpoltoista huolimatta. Kolmen aikaan tehtiin päätös sektiosta, joka oli aivan oikea ratkaisu. Jumittunut pentu oli kuollut, niinkuin vähän ultran perusteella epäiltiin. Hengissä selvisi kuitenkin 5 elinvoimaista pentua, 4 tytöntirpakkaa ja yksi herrasmies. Yhden tyttösen hengitys rohisi voimakkaasti, joten nähtäväksi jää selviääkö neitonen. Rohina on onneksi loppunut ja tällä hetkellä kaikki pennut voivat erinomaisesti. Ronja-mamma hoiti pentunsa mallikkaasti heti nukutuksesta herättyään, nyt ei malttais edes käydä pisulla, kun on niin kiire pentusten luokse.

10_2.3.jpg